ANGEL INVESTIGATIONS

ÚRYVKY Z CHATU S AMBER BENSON NA BBC-CULT, 19. december 2002


Zmenilo hranie lesbičky v Buffy tvoj názor na podobné vzťahy?
AMBER: Vôbec nie. Vždy som verila, že nezáleží na tom, s kým spíte. Najdôležitejšie je ako jednáte s ľuďmi.

Myslím, že v televízii si ukážkovým príkladom skvelej úlohy, čo na to hovoríš?

AMBER: Znamená to, že už nemôžeš byť horšia (len žartujem). Keďže to bol prvý dlhodobý lesbický vzťah v televízii, musela som si dávať veľký pozor, ako to zahrám. Nechcela som, aby to bolo len o sexualite, ale o vzťahu dvoch ľudí.

Plánuješ vrátiť sa v siedmej sérii Buffy? Fanúšikom chýbaš!

AMBER: Neviem. Uvidím, ako sa to vyvinie. Hovorili o tom so mnou a Joss skutočne veľmi chcel, aby som sa vrátila...ale medzitým som začala pracovať na ďalších projektoch a nájsť voľný čas v mojom nabitom programe je priam nemožné. Tiež chceli, aby sa Tara stala zlou a to je mi proti srsti. Myslím, že smrť Tary bola pre fanúšikov veľmi bolestivá a nechcela by som to ešte zhoršiť.

Keby si mala možnosť napísať svoj veľký odchod zo seriálu, čomu by si dala prednosť.

AMBER: Vždy som hovorila, že by ju mali utopiť a rozštvrtiť! Keby som mala napísať svoj odchod, nechala by som ju proste odísť, podobne ako odišiel Oz. Zabiť ju spôsobom, ako to urobili bolo strašné – takisto smutné. Ale chápem, že to bolo nevyhnutné pre dej.

Ahoj Amber, som tvoj veľký fanúšik. Páči sa mi, ako sa Tara počas seriálu menila. Premýšľala si o tom, ako by sa ďalej vyvíjala, keby si v seriáli zostala dlhšie?

AMBER: Myslím, že by si začala viac veriť. To, že našla spriznenú dušu jej dodalo viac sebavedomia a istoty.



WANDA NA E!ONLINE, 1. november 2002


Pred pár týždňami ma Amber pozvala na premietanie Chance, nezávislého filmu, ktorý napísala, režírovala, produkovala a sama si v ňom aj zahrala. A ak ste sa niekedy pýtali, či "Grr...Argh" partia drží pri sebe, tu máte odpoveď: James Marsters (Spike), Andy Hallett (Lorne), scenárista Buffy David Fury a tvorca Buffy Joss Whedon napísali úvodnú pieseň. A Amber má dokonca dohodnutú schôdzku s manželkou Nicholasa Brendona (Xander), Tressou DiFiglia. Hotový rodinný podnik.

AMBER: Napísala som Chance, pretože som milovala hrať Taru, ale potrebovala som robiť niečo iné. Aj keď som si užila veľa srandy, niekedy som sa cítila ako prívesok, ktorý len namiesto Gilesa pomenúva veci pravým menom. Ale bolo inšpirujúce byť na nakrúcaní, pretože odvádzajú skvelú prácu.

Čo nás vedie k tomu, čo túži vedieť každý fanúšik Buffy: Aká je šanca, že sa Amber vráti do seiálu?

AMBER: Je to vo fázi jednania. Závisí to od veľa vecí, ako je môj program a ich zámery s postavou. Začala som ju skutočne chrániť. Chcem si byť istá, že ak sa Tara vráti, bude to z dobrého dôvodu. Viem, že Jossovi záleží na mojej postave a na vzťahu, ktorý Tara a Willow mali - alebo ešte stále majú. Takže uvidíme.



DREAMWATCH, november 2002


Aké bolo hrať Taru a intímne sa zblížiť s Willow?

AMBER: S Willow sme sa ocitli vo veľmi kompromitujúcej situácii! Poviem vám, bol to zaujímavý rok. Mať 'bezpečnostné prádlo' s iným dievčaťom v posteli je určite zaujímavé. Vďaka tomuto prádlu vyzeráte, že pod prikrývkami nemáte na sebe nič. Posunuli sme to na ďalšiu úroveň, čo je fakt cool.

Myslíš si, že minuloročný prechod k inej spoločnosti dal seriálu viac slobody robiť podobné veci?

AMBER: Myslím, že máme menej cenzúry. Niežeby boli na nás vo WB tvrdí, mali len svoju predstavu o priebehu vzťahu. A my sme mali odlišnú predstavu. V UPN nás nechali dosiahnuť intímnejšiu úroveň.

Ovplyvnilo stvárnenie dôležitej postavy v Buffy tvoj život a kariéru?

AMBER: Je to podnetné. Postava, ktorú hrám, je lesbička a ja som to nikdy predtým neskúšala, takže na tejto úrovni to bolo zaujímavé. Ale inak je ako každá iná postava, až na to, že dostávam listy od mladých dievčat namiesto chlapcov!

Vedeli ste o tomto aspekte úlohy, keď vás obsadili?

AMBER: Nie. Vyvinulo sa to až neskôr. Na začiatku som si nebola istá, ako dlho budem v seriáli. Myslela som si, že to bude len na pár epizód. Potom zrazu povedali: "Medzi tebou a Alyson je istá chémia. Mysleli sme, že možno..." Ja som nechápala: "O čom to kruci hovoríte?" Potom som si pozrela niekoľko epizód a došlo mi to: "Bože, veď vyzeráme akoby sme boli pripravené ísť spolu do spálne!"

Keby si sa vrátila, ako dlho by si zostala v seriáli?

AMBER: Všetci sú takí tajnostkárski. Nikdy nič neviete dopredu! Je to druh seriálu, kde ľudia zomierajú a odchádzajú a potom sa vrátia! Zomrú znova, potom sa vrátia a majú deti! Nič nie je nemožné. Myslím, že v Buffy nikdy nezomriete. Vždy sa vraciate v nejakej forme inkarnácie.



MUCH MUSIC AWARDS, 16. jún 2002
Interview od Jenny Cooney Carillo

Rada vás vidím. Vyzeráte skvelo. Obvykle sa s ľuďmi na červenom koberci bavíme o sezóne a o tom, čo bude ďalej. Vaša postava je mŕtva.

AMBER: Viem, strela do srdca.

To je nejaká pomsta osudu, strela do srdca?

AMBER: Keď hráte lesbickú čarodejnicu, musia vás zabiť vzrušujúcim spôsobom, takže srdce bolo najvhodnejšie.

Vrátia vašu postavu späť, v nejakom bláznivom sne?

AMBER: Nikdy neviete. Buffy zomrela a vrátila sa, tak dúfajme....

AMBER: Keď som prijala úlohu v Buffy, nevedela som, že budem stvárňovať lesbičku. Ale aj keby som to vedela, netrápilo by ma to. Prinajmenšom preto, že ako herečka chcete hrať cool úlohu. A ja som nikdy nehrala niekoho, kto má rád ženy, takže pre mňa to bolo skutočne cool. Keďže to bol prvý skutočný lesbický vzťah v americkej televízii, myslím, že sme svetu preukázali službu. Pretože na svete je veľa mladých žien a mužov, ktorí sa cítia nešťastne, nepríjemne alebo neisto ohľadne ich sexuality, pretože nemajú žiadne vzory.

Ako sa vám pracovalo s Alyson?

AMBER: Bolo to skutočne zaujímavé, pretože som nikdy predtým nevrazila jazyk do dievčenských úst (smeje sa), takže bolo podnetné stvárniť lesbičku zamilovanú do čarodejnice. Mala som skutočne šťastie, že som si zahrala takúto úlohu.

(Na pódiu) Amber, vaša postava zomrela na konci poslednej série. Vráti sa späť?

AMBER: Určite sa vrátim ako pes. (kýva hlavou) Haf! Haf!



DREAMWATCH, august 2002


Ako ľudia reagovali na vzťah Willow a Tary?

AMBER: Všetci boli skutočne zlatí a ľudí to pozitívne ovplyvnilo. Ľuďom, ktorí boli v podobnej situácii, sme ukázali, že nie sú sami. Hlavne deťom, ktoré si neboli isté, či vyjsť s pravdou von. Vďaka nám pocítili, že nie sú jediní na svete, ktorí tým prechádzajú. A to je skvelé.



WANDA O ROZHOVORE S ALYSON HANNIGAN


Spýtala si sa Alyson na Tarinu smrť? Je rozzúrená?

Wanda: Spýtala som sa jej, ako reagovala na Tarinu smrť. Tu je jej odpoveď: "Som rada, že ich to zaujíma. Je to strašné. Ale viete, je to náš seriál. A nikto nikdy skutočne neodíde ... (čo ale nie je pravda) Úplne chápem reakciu fanúšikov. Ale to je proste Sunnydale. Nič netrvá večne a ak je niečo dobré, pravdepodobne sa to pokazí."

Čo ešte Aly povedala?

Wanda: Spýtala som sa jej, čo hovorí na Jossove komentáre, že ďalšia séria bude menej temná, pocitovo sa vráti k prvej sérii a z Buffy bude opäť hrdinka. "Lepšie, ako keby mala brať heroín. To by bolo zlé. Ale mne sa posledná séria skutočne páčila. Myslím, že pre seriál je dobré, že sa vyvíja a nie je len o strednej škole. Ale keď sa obhliadnem späť, aj to sa mi páčilo. (smeje sa) Joss, všimni si politicky korektné slová a nevyraz ma. Nie, skutočne sa mi páčila posledná séria. Počula som, že nejaký kritik sa vyjadril, že seriál sa stal skutočne depresívnym a ja som si pomyslela, sme predsa drámou. Proste mám rada všetky jeho úrovne. A ja som len nepatrnou súčasťou. Som šťastná, že patrím k tímu."





(Preklad: Ramira)